monsterripper.blogg.se

Sugen på julbak!

Åh nu blev man suger på att baka julkola. men har inga saker hemma eller nått bra recept. Detta lät bra.
http://blogg.skonahem.com/hemmamedhelena/2013/12/18/varldens-godaste-chokladkola-perfekt-julkola/
 
 

Ingredienser
2 dl socker
1 dl kakao
1 dl tjock grädde
1 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Gör så här: Häll socker, kakao, grädde, sirap, vaniljsocker och smör i en kastrull. Rör i hop medans det kokar upp och sänk sedan värmen så kolan sjuder. Låt sjuda ca 20-30 minuter och gör sedan kultestet; droppa små kola droppar i en kopp med iskallt vatten och se och känn om det stelnar och blir till en kula. Sjud på tills det blir en fast kula.

Under tiden det sjuder klipper du till inslagningspapper av smörgåspapper, ca 6 X 6 cm.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll smeten över och låt svalna. Efter ca 15 minuter kan du med en förskärare dra vågräta och lodräta linjer med 2 cm mellanrum. Gör detta var 15.e minut tills kolan är sval och fast. Då klipper du i skårorna till kolor. Slå in kolorna och det går jättebra att förvara i kyl eller frys. Tina upp dem bara innan servering.

 

 

-----------------------

eller detta!

http://www.norrmejerier.se/recept/graddkola

Ingredienser

3 dl Norrmejerier Vispgrädde

50 g Norrmejerier Smör

3 dl socker

1 1/2 dl ljus sirap

ca 1 msk vaniljsocker

Instruktioner

Blanda alla ingredienser i en vid tjockbottnad kastrull, gärna en traktörpanna. Smält på hög värme och rör om ordentligt. Koka kolasmeten (häftigt) tills den börjar tjockna, 15-30 min. Rör först då om i botten. Kontrollera om kolan är klar genom att göra kulprovet.
Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula som ska vara seg och ganska fast.
Häll upp smeten på smörd plåt. Låt den svalna och stelna något i rumstemperatur. Skär eller klipp kolan i bitar. Linda in dem i plastfolie eller smörpapper. Förvara kolorna svalt.

-----------------------------------------

 

http://www.norrmejerier.se/recept/chokladkola

 

Ingredienser

100 g Norrmejerier Smör

3 msk kakao

3 1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 dl sirap

2 dl Norrmejerier Vispgrädde

Instruktioner

Smält smör i en stor kastrull och rör ner övriga ingredienser. Koka blandningen utan lock, rör om då och då. Koktid 1/2-1 tim. Kolan är klar när en droppe av smeten, nedhälld i kallt vatten, kan formas till en seg och hård kula. Häll upp smeten i en välsmord liten långpanna (20x30 cm). Låt kolan kallna. Skär eller klipp kolan i 2x2 cm stora bitar och linda in var och en i smörgåspapper.

 

--------------------------------